A-kasse: Nye ophørsregler pr. 1/10-18

Hvis du som selvstændig er medlem af en A-kasse, skal du være opmærksom på, at nye regler trådte i kraft d. 1/10-18.

Tidligere var det sådan, at du pr. definition var enten selvstændig eller lønmodtager i arbejdsløshedslovens forstand. Sådan er det ikke længere.

Dine aktiviteter bliver fremover delt ind i 4 kategorier: lønmodtageraktiviteter, selvstændig virksomhed, formueforvaltning og fritidsbeskæftigelse. I den forbindelse skal du være opmærksom på, om dine aktiviteter ændrer status i løbet af året, og det er SKAT der definerer den status.

Det handler om, at der er et indkomstkrav, du skal opfylde for at få dagpenge, og det skal du kunne dokumentere.

Du skal også dokumentere, at du er ophørt med din virksomhed, og der har man nu slækket lidt på de stramme dokumentationskrav. Du kan dokumentere ophøret ved

 • et ophørsbevis fra Erhvervsstyrelsen (virk.dk) og afmeldelse af cvr.nr. (det er som regel nok)
 • en særlig tro- og loveerklæring, hvor du får 6 måneder til at afvikle din virksomhed. Inden for de 6 måneder skal du komme med et ophørsbevis. (Bemærk, at der sker et fradrag i dagpengeudbetalingen for de timer, du bruger på at afvikle din virksomhed, og der er en venteperiode, hvor du ikke kan få dagpenge.)
 • en bortforpagtningsaftale med et gensidigt uopsigeligt varsel på 3 år (tidligere var det 5 år)
 • en tro- og loveerklæring, hvis du er medarbejdende ægtefælle uden lønaftale og uden medejerskab.

En nyhed er desuden, at du fremover under visse betingelser kan få tilladelse til at udøve bibeskæftigelse i 30 uger.

Du kan læse meget mere grundigt om reglerne på DANA’s hjemmeside her: NYE REGLER FOR DAGPENGE FRA 1. OKTOBER 2018

, , ,

3 Responses to A-kasse: Nye ophørsregler pr. 1/10-18

 1. John Hannover 2. oktober 2018 at 19:08 #

  Der er klare forbedringer – bibeskæftigelse og lettere dokumentation. Jeg vil pege på en meget klar forringelse

  Tidl. kunne selvstændige bruge de to bedste af 5 seneste år = man havde 3 fulde år hvor det gik ned ad bakke til endeligt at lukke firmaet, og få dagpenge.

  Nu er det på bedste 12 af seneste 24 måneder = godt 2017 og dårligt 2018 – så SKAL man være endeligt færdiglukket inden udgangen af 2018 for at kunne bruge 2017 som 12 ud seneste 24 mdr = mindre end ET år efter det gik pænt nu – fra over 3 år før

  Det – og reglerne i øvrigt også forklaret her https://johnhannover.blogspot.dk/2017/05/nye-dagpengeregler-2017-nye-regler.html

  vh John Hannover

 2. Jesper 9. januar 2020 at 11:08 #

  Hej Anette.

  Jeg har læst og læst på disse regler, men er vist landet mellem to stole.

  Problemet er at jeg hos Skat er selvstændig. Altså jeg har de sidste mange haft 0 kr. I lønindkomst og al indtægt som overskud af virksomhed (110). Jeg har lavet regnskab og indsendt udvidet selvangivelse 1. Juli.

  Men jeg har aldrig haft et CVR nummer, da mine journalistiske opgaver ikke er momspligtige.

  Og uden CVR kan jeg ikke få et ophørsbevis. Heller ikke hvis jeg med en tro og love erklæring får 6 mdr til at skaffe den, for uden CVR nummer er det ifølge skat ikke muligt.

  Jeg har lige lavet regnskab for 2019 færdigt og lukker herefter biksen, hvilket vil sige at jeg betaler min skat og hæver alt på firma kontoen, ligesom jeg ikke køber eller sælger mere i firmaet.

  Men hvordan kan jeg så bevise over for a kasse, at firmaet er lukket, så jeg kan få dagpenge? Jeg falder jo ind under a kassens definition som selvstændig, men altså ikke under erhvervssthrelsens nok til at kunne få et ophørsbevis.

  Så what to do?

  Vh Jesper

  • Anette Sand 27. januar 2020 at 19:34 #

   Hej Jesper

   Det er et rigtig godt spørgsmål, og desværre har jeg ikke nok forstand på A-kassespørgsmål til at give et ordentligt svar. Men umiddelbart tænker jeg, at du jo indtil nu har modtaget honorar – det gør du ikke længere. Altså er du arbejdsløs. Derfor burde det ikke give problemer. Men hvis du lige vil fortælle, hvilken A-kasse, vi taler om, kan det være, jeg “kender nogen, som ved noget”.

   Dbh.
   Anette

Skriv et svar