Brevkasse: Skal jeg have en erhvervskonto til virksomheden?

SpørgsmålKære Anette,

Skal jeg oprette en Erhvervskonto hos min bank el. kan jeg nøjes med en pluskonto til i min portfolio hos banken?

På forhånd tak.

Med venlig hilsen
Dionne

SvarHej Dionne

Hvis du starter en virksomhed, skal virksomheden have en separat bankkonto. Men det behøver ikke at være en særlig erhvervskonto – en hvilken som helst konto er ok. Banken skal dog indberette kontoen som Nemkonto til det offentlige, men det er der også nogle banker, som gerne vil gøre – også selvom det er en allerede eksisterende konto, som bare bliver “udnævnt” til firmaets konto. Vi taler her om personligt ejede virksomheder.

Hvis der er tale om et selskab, f.eks. ApS eller IVS, går det ikke med en af dine egne konti, fordi selskabet har sin egen juridiske identitet og derfor ikke kan dele bankkonto med ejeren.

De bedste hilsner
Anette

, , ,

18 Responses to Brevkasse: Skal jeg have en erhvervskonto til virksomheden?

 1. Mathilde 7. juni 2018 at 10:20 #

  Kære Anette.
  Jeg troede lige, at dette var løsningen på mine problemer, men så snakkede jeg med en bankrådgiver, som siger, at man lovgivningsmæssigt kun må have én konto der er tilknyttet NemKonto.
  Jeg kan ikke have en seperat konto som kun er til mit firma, da jeg også modtager løn andensteds fra, som jo så ville blive nødt til at blive overført til samme konto, som jeg har reserveret til mit firma. Er der en løsning? Et smuthul?

  På forhånd tak!

  Vh Mathilde

  • Anette Sand 6. juli 2018 at 20:14 #

   Hej Mathilde

   Det lyder mærkeligt – måske har du og din bankrådgiver talt forbi hinanden. For langt de fleste selvstændige har to NemKonti – en til privaten og en til firmaet. Men hvis der er tale om en enkeltmandsvirksomhed er der ikke noget ulovligt ved, at den samme NemKonto bliver brugt til begge formål.

   Dbh.
   Anette

 2. Daniel Gammelgaard 8. juli 2018 at 23:00 #

  Jeg kan se det her også er ret relevant for mig, så jeg håber det er iorden jeg tilføjer et spørgsmål.
  Jeg har startet en enkelmandsvirksomhed med en formodet indkomst på over 50.000 årligt. Kan det stadig køre over en ekstra konto i mit eget private navn, eller skal jeg have en erhvervskonto? Lige nu har jeg min lønkonto og en opsparingskonto, hvis jeg får oprettet en ekstra tilsvarende, vil jeg så kunne bruge den?

  På forhånd mange tak

  • Anette Sand 20. september 2018 at 21:38 #

   Hej Daniel

   Det er helt OK at få oprettet en ekstra konto, det behøver ikke at være en erhvervskonto. Problemet er, at nogle banker ikke vil være med til at du bruger en almindelig anfordringskonto som virksomhedens Nemkonto – de vil hellere sælge dig en erhvervsløsning.

   Dbh.
   Anette

 3. Adrian C. 22. marts 2019 at 13:45 #

  Hej Anette,
  Jeg har også lige et spørgsmål.

  Min kone og jeg har oprettet en I/S. Alt er fint, indtil vi skulle åbne en erhverskonto i banken. Det kunne vi ikke, da jeg står i RKI. Jeg nævnte at det er en tvist mellem mig og et firma, og de skulle hellere se på min historik i banken, de sidste 15 år.. nemlig de to lån jeg afdrager fint på, mit VISA DANKORT som jeg ikke misbruger, vores pension opsparing, indbo forsikring.. etc.. men NEJ. Jeg står i RKI og lige pludselig er jeg dårlig kunde. Jeg sagde at jeg bliver nødt til at finde en anden bank, og det sagde de OK til.
  Det interessante er at af de 6-8 banker jeg ellers har talt med, ingen vil have med mig at gøre, da jeg står i RKI.
  Jeg har læst på nettet, at ved et I/S behøver man ikke fra SKAT’s side have en erhverskonto, så længe man har en separat konto i banken til dette formål.

  Men nu, hvor du nævner lige ovenover (20. september 2018 at 21:38): “at nogle banker ikke vil være med til at du bruger en almindelig anfordringskonto som virksomhedens Nemkonto – de vil hellere sælge dig en erhvervsløsning.” – Hvordan skal det så forstås? For da de ikke til at starte med vil sælge mig en erhversløsning, kan de / har de ret til at sige, at jeg ikke kan åbne en ny konto som jeg kan bruge som firmaets nemkonto? Dvs: Kan de sige, NEJ du må ikke bruge en privat konto til dit firma, men vi vil heller ikke sælge dig et erhverskonto?
  Og er det rigtig forstået at jeg stadig beholder min private konto som Nem Konto for mig privat, og jeg kan oprette et nyt privat konto, som så kan udnævnes til et firma Nem konto, (selvom den nye konto er til en privat person, og ikke er erhverskonto) ?
  På forhånd tak

  • Anette Sand 1. maj 2019 at 12:33 #

   Hej Adrian

   Når man har et I/S er det ikke “bare” lige at bruge en privat konto som NemKonto for virksomheden, for alle interessenter skal være knyttet til kontoen, og den skal derfor oprettes separat.

   Spørgsmålet er, om det ikke ville være mere enkelt for jer at lukke I/S-et og din kone så starter en enkeltmandsvirksomhed, hvor du ikke formelt er knyttet til? I den daglige praksis vil det måske ikke gøre den store forskel, men der kan selvfølgelig være noget skattemæssigt, I lige skal tage højde for.

   Under alle omstændigheder så beholder du din NemKonto privat – og det er en anden konto, der skal anvendes til virksomheden.

   Dbh.
   Anette

 4. Anders 2. april 2019 at 15:10 #

  Hej Anette,

  Tak for dine altid gode råd på nettet.

  Jeg er ved at ændre mine bank forretninger, evt. skifte bank,
  Jeg har selvstændig virksomhed og alle bank rådgivere hævder at man hos dem SKAL have en erhvervskonto.

  Jeg har i 15 år opereret med en ekstra konto og den er selvfølgelig registreret som NemKonto og ift. Skat har det altid fungeret fint.

  Bankrådgivere, som er privat rådgivere, falder ofte tilbage til at sige at det er et krav fra det offentlige. Godt at vide at det ikke er sandt

  Nu forsøger en bankrådgiver med at pengene heller ikke er forsikret hvis de bliver stjålet fra kontoen. Kan det virkelige passe?
  Hvis jeg som person, indsætter min personlige virksomheds penge (som er mine penge) på en privat konto, så er det vel stadig mine penge og bankens forsikring?

  Det lyder selvfølgelig meget hypotetisk, men det falder tilbage til at min bank forsøger at påtvinge mig et dyrt erhvervsprodukt, som jeg ikke har behov for.

  • Anette Sand 1. maj 2019 at 12:27 #

   Hej Anders

   Det er helt almindeligt, at banker prøver at gennemtvinge brug af en erhvervskonto. Så vidt jeg er orienteret, er indestående op til 700.000 kr. “forsikret” i tilfælde af, at banken går konkurs. Hvis du ikke har en selvstændig erhvervskonto, vil mit bud være, at virksomhedens indestående kun er omfattet inden for 700.000 kr. inkl. evt. privat formue, da indestående så er knyttet til dit cpr-nummer ligesom dine private midler.

   Dbh.
   Anette

 5. Sophia 16. august 2019 at 11:26 #

  Hej Annette
  Jeg har lige læst igennem alle kommentere og er meget lettet over, at de ting bankerne har fortalt mig, er ikke helt sandt.
  Har du en anbefaling, hvilken bank tillader tilknyttelsen af enkelmandsvirksomhed med en privat konti ?

  Jeg har spurt i Jyske bank, Nordea og Danske Bank og de siger alle det sammen, nemligt at jeg skal opret en (dyr) erhvervskonto.

  • Anette Sand 9. oktober 2019 at 08:03 #

   Hej Sophia

   Desværre kan jeg ikke hjælpe. Selvom det er helt lovligt, er bankerne meget tilbageholdende – de vil gerne tjene pengene ved, at du har en erhvervskonto. Måske skal du prøve nogle af de små banker? Men desværre kan jeg ikke vise vejen her.

   Dbh.
   Anette

 6. Morten Dyreborg Carlsen 26. februar 2020 at 19:50 #

  Er der nogen der kender til en andelskasse/bank, hvor man kan have en privatkonto som enkelmandsvirksomhed?

  Mvh Morten

  • Anette Sand 10. april 2020 at 22:36 #

   Hej Morten

   Prøv at kontakte Merkur – dem bruger jeg og er meget tilfreds.

   Dbh.
   Anette

 7. Peter 26. marts 2020 at 07:18 #

  Hej Anette

  Håber du kan hjælpe med noget yderligere info re erhvervskonto.

  Vedr oprettelse af et: Aps Holdingselskab med udenlandsk ejer (som ikke har noget CPR nummer).

  • Er det lovpligtigt med en BANK erhvervskonto (i et Dansk Pengeinstitut) eller er en udenlandsk EMI (Electronic Money Institution) konto acceptabel?

  Ved en EMI konto – EU baseret – får du IBAN nummer på samme måde som i en bank.

  På forhånd tak for hjælpen.

  Mvh
  Peter

  • Anette Sand 10. april 2020 at 22:35 #

   Hej Peter

   Nej, jeg ved desværre ikke noget. Men umiddelbart virker det ulogisk, at man SKAL have en dansk erhvervskonto. På den anden side, skal det jo være muligt for SKAT at sende penge retur, så den konto man bruger, skal kunne anvendes som Nemkonto. Og det ved jeg ikke, om SKATs system er sat op til at kunne gøre med udenlandske kontonumre.

   Dbh.
   Anette

 8. Morten 5. maj 2020 at 23:35 #

  Hej Peter,

  Inde på NemKontos hjemmeside skriver de, at du godt kan have udenlandsk erhvervskonto tilknyttet NemKonto.

  Med hensyn til EMI’er, så kan man som udgangspunkt ikke få det til at fungere. Hos erhvervskonto pris har vi faktisk gennemgået de forskellige scenarier!

 9. nicolaj dich 19. maj 2020 at 11:02 #

  Hej Anette, Jeg er startet som selvstændig, og prøvede Merkur, de har desværre ændret deres politik. så har du måske andre foreslag til nogle? lige nu sider jeg og overvejer udlandske banke, for syntes virkelig ikke jeg kan finde nogle som vil tilade jeg bruger en privat konto som erhvervskonto

  mvh Nicolaj Dich

 10. Tove lundbak 19. september 2020 at 14:31 #

  Hej,Anette er det stadig lovligt ,at bruge samme nemkonto når man driver enkeltmandsvirksomhed?

 11. Anders 6. februar 2021 at 07:59 #

  Det billigeste altermativ jeg har fundet er lunar
  den er dog kun app baseret men har fået rigtig gode anmeldelser
  Den koater 205 pr mdr. Og har ikke det dyre oprettelses gebyr som traditionelle banker

Skriv et svar