Arbejdet i en virksomhed foregår, som vi alle ved, ikke altid i selve virksomheden. Nogle gange er det nødvendigt at rejse og de nødvendige udgifter, som opstår i forbindelse med rejsen, betales som regel af arbejdsgiveren.
Når vi her taler rejseudgifter, så drejer det sig om rejser, som varer mindst 24 timer og her omfatter rejseudgifterne befordring frem og tilbage, selve udgiften til overnatning samt bespisning på rejsen.
Rejseudgifterne kan betales på 2 måder:
- Arbejdsgiver betaler alle udgifter, som er fradragsberettigede og bilagene bogføres i bogholderiet, eller
- Der udbetales diæter efter statens takster til den rejsende. Ved udbetaling af diæter får virksomheden fradrag for diætudbetalingen og den rejsende bliver ikke beskattet af beløbet.
De satser, som diæter udbetales efter, er maximumsatser pr. døgn. Satserne fremgår af skemaet og der er, som du kan se, særlige regler for turistchauffører:
Satser | ||
Logi pr. døgn | ||
Kost pr. døgn |
471 kr. |
464 kr. |
Kost for turistchauffører pr. døgn ved rejse i Danmark | ||
Kost for turistchauffører pr. døgn ved rejse i udlandet |
Hvis rejsen varer mere end et døgn, beregnes fradraget med 1/24 af satserne pr. påbegyndt time. Her finder du rejseafregningsskema med 2014-satserne. Rejser under et døgn er ikke omfattet af rejseafregningsreglerne.
Særlige regler for selvstændige og lønmodtagere, som får diæter som fradrag
Man skal være opmærksom på, at der er en øvre grænse for selvstændigt erhvervsdrivende (og for lønmodtagere, som ikke får diæterne udbetalt af arbejdsgiveren, men i stedet for tager dem som et fradrag). Loftet er på 25.900 kr. i 2015 (25.500 kr. i 2014). Det betyder, at alle rejseaktiviteter ud over dette beløb, som i 2015 svarer til godt 38 rejsedøgn, ikke kan betales med skattefri diæter men kun efter regning, hvor de faktiske udgifter bogføres.
Til gengæld er det tilladt at “plukke”. Man kan derfor vælge, at firmaet betaler for hotellet (de 202 kr. til logi rækker ikke langt) og at man får diætbeløbet udbetalt. Husk at kosttaksten skal nedsættes, hvis hotellet inkluderer morgenmad. Det samme gælder, hvis man får betalt frokost af en samarbejdspartner eller firmaet betaler for middagen, hvis rejsen har noget repræsentation inkluderet.
Den nedestående satser skal nedsættes med procenter for hvert måltid, som den rejsende ikke skal betale af sine diætpenge:
Fri kost | 75 procent |
Fri morgenmad | 15 procent |
Fri frokost | 30 procent |
Fri aftensmad | 30 procent |
Hvis du lægger procenterne sammen (eller kikker på “fri kost”) giver det kun 75% af det samlede kostbeløb. De resterende 25% er til “småfornødenheder”, såsom en kop kaffe, mens du venter på toget eller en avis til at læse på hotelværelset.
Samlet set er det altså en glimrende og fleksibel ordning, som er let at administrere for alle – også de af os, som har svært ved at huske at gemme alle småbilagene undervejs på en rejse.
Comments are closed.