Moms (eller ikke) på personlig træning, klaverundervisning mv.

SKAT har udsendt et styresignal om ændring (genoptagelse) i praksis for momsfritagelse i forbindelse med undervisning.

Det handler om at “undervisning i sprog, musik, legemsøvelser, håndarbejde, tegning, bogføring og maskinskrivning mv.”, som blev pillet ud af bestemmelsen om momsfritagelse i momsloven i 1994, fremover er med igen.

Så der var altså andre end mig – nemlig Skatterådet – der syntes, det var en fejl, at f.eks. klaverundervisning ikke var momsfritaget.

Det, der afgør, om undervisning er momsfritaget, er, om undervisningen svarer til “skole- og universitetsundervisning, faglig uddannelse, herunder omskoling, samt anden undervisning, der har karakter af egentlig skolemæssig eller faglig uddannelse”.

Undervisningen skal “udvise et fagligt indhold og niveau svarende til undervisning på aftenskoler, musikskoler, folkeskoler, erhvervsskoler mv.”.

De skoler er momsfritaget, så det er kun rimeligt, at tilsvarende undervisning – også den der leveres 1 til 1 – ikke skal pålægges moms. Men vær opmærksom på, at der skal være tale om et reelt lærer/elev-forhold.

Underviser man i “legemsøvelser” – det kunne være som personlig træner i et fitnesscenter – så er det ikke nok, at man vejleder eleven et par timer i, hvordan hun bruger centrets maskiner, og så ellers overlader hende til sig selv det meste af tiden. Der skal være tale om reel undervisning, hvor lærer og elev kontinuerligt arbejder sammen i et forløb.

Læs hele styresignalet her: Momsfritagelse af undervisning i sprog, musik, legemsøvelser, håndarbejde, tegning, bogføring og maskinskrivning mv. – styresignal


Styr på momsen? Læs Moms og momsfradrag – en guide til iværksættere og selvstændige

, , , , ,

2 Responses to Moms (eller ikke) på personlig træning, klaverundervisning mv.

 1. Kenneth 5. september 2017 at 16:46 #

  Hej Anette.

  Tusind tak for informationen!

  Jeg har dog lige to spørgsmål.

  Er 1-til-1 (individuel) fodboldtræning momsfritaget så? Det svarer vel til personlig fitnesstræner? Spilleren er ikke overladt til sig selv på noget tidspunkt, men er konstant under vejledning fra træner?

  Er en fodboldcamp momsfritaget? Fodboldcamp svarer til 1-til-1 træning, blot hvor der er flere spillere på samme tid. Det kan være 4 timer om dagen i en uge, hvor en flok spillere går på en “fodboldskole”, hvor de får undervisning/trænes af træner konstant, og ikke er overladt til sig selv.

  Ser frem til dit svar 🙂

  Kenneth

  • Anette Sand 5. september 2017 at 19:19 #

   Hej Kenneth

   Jeg er noget i tvivl, for for at være momsfritaget efter den paragraf, som styresignalet handler om, skal der være tale om undervisning, som svarer til undervisning, som tilbydes i skolemiljøer.

   For mig at se kommer det derfor også an på, hvordan du arbejder med dette: Har du en i øvrigt momsregistreret virksomhed?

   Dbh.
   Anette

Skriv et svar